top of page

Går du mye

Barfot? 
Av Cato Berger

Sliter du med plantar fasciit ? stive og vonde føtter? da kan barfotgåing være noe for deg.

Hullete jeans

HVA SIER FORSKNINGEN?

1. Styrking av fotmuskulaturen: Når du går barfot, må foten jobbe hardere for å opprettholde balanse og støtte kroppens vekt. Dette kan bidra til å styrke fotmuskulaturen og forbedre fotens stabilitet.

 

2. Bedre balanse og proprioception: Ved å gå barfot får du direkte kontakt med underlaget, noe som kan forbedre balansen og øke din kroppsbevissthet (proprioception). Dette kan være spesielt nyttig for idrettsutøvere eller mennesker som er utsatt for skader eller fall.

 

3. Bedre gangmønster: Noen studier har antydet at det å gå barfot kan føre til et mer naturlig og effektivt gangmønster sammenlignet med å gå i sko. Dette kan redusere risikoen for visse fotrelaterte plager, som for eksempel plantar fasciitt.

 

4. Stimulering av nervesystemet: Når du går barfot, blir nerveendingene i fotsålene stimulert av ulike teksturer og overflater. Dette kan bidra til å forbedre nervesystemets funksjon og øke følsomheten i føttene.

VIKTIG Å MERKE SEG

Det er imidlertid viktig å merke seg at det finnes også potensielle ulemper ved å gå barfot, spesielt når det gjelder beskyttelse mot skader og infeksjoner.

For eksempel kan det å gå barfot øke risikoen for å tråkke på skarpe gjenstander eller bli eksponert for bakterier og sopp på offentlige steder.

Husk at det å gå barfot eller bruke sko er en personlig preferanse, og det kan være lurt å vurdere situasjonen og miljøet før du bestemmer deg for å gå uten sko.

 

Hvis du har spesifikke bekymringer eller helseproblemer, anbefales det å konsultere oss for råd som er tilpasset dine individuelle behov.

Bare føtter
bottom of page