top of page
På flukt

Den optimale løpekadensen
Av Cato Berger 

Også kjent som skrittfrekvens, er et individuelt spørsmål og kan variere fra løper til løper. Imidlertid anbefales det generelt at en løpekadens på rundt 180 skritt per minutt (spm) regnes som en god retningslinje for mange løpere.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Løpekadens

En løpekadens på rundt 180 spm anses som optimal av flere grunner:

  1. Redusert risiko for overbelastningsskader: En høyere kadens kan bidra til å redusere overstriding, som er når foten lander for langt foran kroppens tyngdepunkt. Overstriding kan øke belastningen på ledd og muskler, og det kan øke risikoen for skader som løperkne, skinnleggsbetennelse og plantar fasciitt. Ved å øke kadensen, reduseres sannsynligheten for overstriding og dermed potensielle skader.

  2. Bedre løpeøkonomi: Flere studier har vist at en høyere kadens kan forbedre løpeøkonomien, som er mengden energi som kreves for å opprettholde en bestemt løpehastighet. Ved å øke kadensen, kan du potensielt redusere energiforbruket per skritt og løpe mer effektivt.

  3. Forbedret balanse og stabilitet: En høyere kadens kan bidra til å forbedre balanse og stabilitet under løping. Kortere steg med hyppigere fotkontakt kan bidra til å opprettholde en mer sentrert kroppsholdning og bedre fot-plassering i forhold til kroppens tyngdepunkt.

Det er imidlertid viktig å merke seg at den optimale løpekadensen kan variere basert på individuelle faktorer som løperens høyde, beinlengde, løpestil og personlige preferanser.

Noen løpere kan ha en naturlig kadens som ligger litt over eller under 180 spm. Derfor er det viktig å finne en kadens som føles naturlig og komfortabel for deg, samtidig som du tar hensyn til løpemekanikk, skadeforebygging og løpeøkonomi.

Spørsmål?

Har du spørsmål eller bare vil bestille en time, så ikke nøl med å ta kontakt med oss.

Du kan booke time enkelt online, eller send oss en mail om det er noe du lurer på.

61 26 1995

bottom of page