top of page
Beach Meditasjon

plager vi kan hjelpe deg med

Krystallsyke

Krystalsyken, også kjent som benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en tilstand som påvirker det indre øret og forårsaker kortvarige episoder av svimmelhet. Her er noen viktige punkter om krystalsyken:

 1. Årsak: Krystalsyken oppstår når små krystaller, kjent som otoconia eller otolitter, i det indre øret kommer ut av sin normale posisjon og flyter inn i en av de halvsirkulære kanalene som er ansvarlige for balanse. Dette forstyrrer det normale signaloverføringssystemet i øret og fører til svimmelhet.

 2. Symptomer: Det mest karakteristiske symptomet på krystalsyken er kortvarige anfall av svimmelhet som utløses av endringer i hodets stilling, for eksempel reising, snu seg i sengen eller bøye seg. Svimmelheten kan ledsages av kvalme, ustøhet og øyebevegelsesforstyrrelser.

 3. Diagnose: Diagnosen krystalsyken stilles vanligvis basert på pasientens symptomer og en fysisk undersøkelse av balansefunksjonen. En test kalt Dix-Hallpike-manøver kan også utføres for å provosere svimmelhet og identifisere den berørte kanalen i det indre øret.

 4. Behandling: Krystalsyken kan behandles effektivt ved hjelp av en metode kalt epley-manøver eller andre lignende manøvrer. Disse manøvrene innebærer bevegelser av hodet og kroppen som er designet for å flytte de forstyrrede krystallene tilbake til deres riktige posisjon i det indre øret. Dette kan lindre symptomene og forhindre fremtidige anfall.

 5. Prognose: Krystalsyken er en godartet tilstand, og de fleste opplever betydelig forbedring eller fullstendig lindring av symptomer etter riktig behandling. Imidlertid kan tilstanden noen ganger komme tilbake, og det kan være nødvendig med gjentatte behandlinger eller øvelser for å opprettholde balansen.

Krystalsyke

Øvre og nedre kryss syndrom

Øvre og nedre kryss syndrom er ingen skade eller sykdom. Det er en vanlig tilstand som skaper ubalanse i muskelskjelettsystemet i området rundt hofte, bekken, korsryggen, brystrygg og nakken. Selv om selve tilstanden er ufarlig så kan denne ubalansen over tid skape unødvendig skjev belastning på musklene og leddene. Over tid så vil en skjev belastning kunne påføre nedsatt funksjonsevne, nedsatt belastningstoleranse og slitasjeendringer. Ofte kan nedre kryss syndrom være en årsak til tilbakevendende plager.

øvre og nedre kryss.jpg

Lumbago, vond rygg

Lumbago er en tilstand med smerter i korsryggen, eventuelt strålende ned til baken og baksiden av lårene.

De aller fleste blir raskt bedre, og under 10% vil ha vesentlige plager i ryggen etter 2 måneder. Men de fleste vil med mellomrom oppleve tilbakefall med nye smerter i korsryggen. Det er egentlig en kronisk tilstand som vender tilbake med litt forskjellige symptomer.

Lumbago rammer hvert år litt over en tredjedel av den voksne befolkningen, og i løpet av livet vil opptil 80% få lumbago på et eller annet tidspunkt. Lumbago er hyppigst i 20-55-årsalderen, og det er like mange menn og kvinner som får lumbago.

I de fleste tilfeller kan man ikke ved legeundersøkelse eller skanning finne årsaken til hekseskuddet. En teori er at det er ubalanse i muskel- og bindevevsfunksjonen, som går over igjen. I en mindre del av tilfellene kan årsaken være sammenfall i knoklene eller betennelse i en virvel.

Du kan plutselig få smerter i korsryggen, eventuelt etter et løft eller en vridning. Smertene endrer seg over tid og avhengig av din fysiske aktivitet. Hvis du har smerter som stråler ned i bena til under knærne, hvis det blir verre ved nysing og hosting, eller hvis du får sanseforstyrrelser, bør du kontakte legen. Hvis slike symptomer blir verre, eller hvis du får problemer med vannlating eller avføring, må du kontakte en lege omgående. I disse tilfellene kan symptomene skyldes et trykk på en eller flere nerver i korsryggen, vanligvis forårsaket av en skiveprolaps. Hvis du får feber, vekttap eller andre alvorlige symptomer, må du også kontakte lege.

Fysioterapi

Skuldersmerter

Skuldersmerter er en vanlig forekommende tilstand som kan påvirke mennesker i alle aldre. Det er estimert at omtrent 18-26% av befolkningen opplever skuldersmerter i løpet av livet.

Skuldersmerter kan ha ulike årsaker, inkludert skader som forstrekninger, senebetennelser, muskelbelastning, dislokasjoner eller brudd.

Det kan også skyldes underliggende tilstander som leddgikt, frossen skulder (frozen shoulder), bursitt eller rotator cuff-skader.

Vi bruker en rekke teknikker og tilnærminger for å kunne hjelpe deg med dine skuldersmerter.

Målet med manuell behandling er å lindre smerte, forbedre funksjonen og fremme helbredelse.

Her er noen vanlige manuelle behandlingsmetoder for skuldersmerter som vi bruker:

 1. Massasje: Massasje kan bidra til å redusere muskelspenninger og forbedre blodsirkulasjonen i området rundt skulderen. Dette kan bidra til å lindre smerte og fremme avspenning og helbredelse.

 2. Mobilisering og manipulasjon: Mobiliseringsteknikker innebærer forsiktig bevegelse av skulderen for å forbedre leddbevegelsen og redusere stivhet. Manipulasjon, også kjent som "justering", er en mer kraftig teknikk som brukes av noen terapeuter for å gjenopprette normal bevegelse i skulderleddet.

 3. Myofascial Release: Denne teknikken fokuserer på å løsne stramme eller begrensede muskler og bindevev rundt skulderområdet. Det utføres ved hjelp av spesifikke trykk- og strekkøvelser for å forbedre elastisiteten og funksjonen til muskler og vev.

 4. Tøyninger og øvelser: Manuell terapi kan også innebære veiledning og opplæring i spesifikke øvelser og tøyninger for å styrke skuldermusklene og forbedre stabiliteten. Dette kan bidra til å redusere risikoen for fremtidige skulderskader og smerter.

Vi vil gjøre alt for å kunne vurdere den spesifikke tilstanden din, identifisere årsaken til skuldersmertene og tilpasse behandlingen deretter.

Som med enhver medisinsk tilstand kan resultatene av manuell behandling variere avhengig av individuelle faktorer. Det er også viktig å kombinere manuell behandling med andre tiltak som medisiner, øvelser og livsstilsendringer for å oppnå best mulig resultat og langvarig lindring av skuldersmertene.

Skulderbehandling

Fibromyalgi 

Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand som kjennetegnes av langvarig muskelsmerte og ømhet, samt utbredt tretthet, søvnproblemer og kognitive vansker. Her er noen viktige poeng om fibromyalgi:

 1. Symptomer: Fibromyalgi er preget av vedvarende smerter i muskler og bindevev, spesielt i bestemte punkter i kroppen. Andre vanlige symptomer inkluderer utmattelse, søvnforstyrrelser, konsentrasjons- og hukommelsesproblemer, hodepine, morgenstivhet og nummenhet eller prikking i hender og føtter.

 2. Årsak: Årsaken til fibromyalgi er ikke fullt ut forstått, men det antas at det kan være en kombinasjon av genetiske, nevrologiske, immunologiske og miljømessige faktorer som spiller en rolle. Det er også en kobling til forstyrrelser i sentralnervesystemet og økt smertesensitivitet.

 3. Diagnose: Diagnosen fibromyalgi stilles vanligvis basert på pasientens symptomer og ekskludering av andre tilstander med lignende symptomer. Det finnes ingen spesifikke medisinske tester for å bekrefte diagnosen, og legen kan bruke kriterier som Widespread Pain Index (WPI) og Symptom Severity Scale (SSS) for å vurdere symptomene.

 4. Behandling: Behandlingen av fibromyalgi tar sikte på å lindre symptomer og forbedre livskvaliteten. Dette kan omfatte en kombinasjon av medikamentell behandling for smerte og søvnproblemer, fysisk aktivitet og trening, kognitiv atferdsterapi (CBT), stressmestringsteknikker, ernæringsendringer og  behandlingsmetoder som bindevevsmassasje, triggerpunktsbehandling, massasje og kopping.

 5. Langsiktig forvaltning: Fibromyalgi er en kronisk tilstand som krever langsiktig forvaltning. Det er viktig å jobbe tett med helsepersonell for å utvikle en individuell behandlingsplan, lære mestringsteknikker, opprettholde en balansert livsstil og være oppmerksom på egne grenser for å håndtere symptomer og opprettholde funksjonsevnen.

Det er viktig å merke seg at fibromyalgi er en kompleks tilstand, og den kan påvirke hver person forskjellig. Behandlingen bør være individuelt tilpasset basert på pasientens behov og symptomer.

Back Pain_edited.jpg

Hodepine

Kjente faktorer som stress, lite søvn, lite mat eller for mye alkohol kan utløse hodepine, og den vanligste formen for hodepine er spenningshodepine. Denne typen hodepine er episodisk eller kronisk. Hodepinen setter inn i forbindelse med stress.

Hodepine opptrer i ulike former!

pasienter opplever at hodepine eller migrene utløses av smerter i nakken, kjeven og skuldrene, mens andre opplever at lukter, matvarer eller hormonelle svingninger kan være utløsende årsak. Fordi det er så mange faktorer som kan utløse hodepine og migrene, bør terapeuten som utreder disse pasientene ha kunnskap om alle faktorene for å finne årsakene til pasientens hodepine.

Hodepine

Løpeskader

Løpeskader kan oppstå hos alle løpere uavhengig av nivå. De vanligste løpeskadene er beinhinnebetennelse, patellofemorale smerter (smerter i nedre del av lårets utside og på utsiden av kneet) og plantar fascitt (irritasjon i et senelignende bindevev under foten).

Forekomsten av typiske løpeskader som forårsaker smerter i kneet, smerter i hæl og fot og leggsmerter er spesielt høy i forbindelse med langdistanseløp og jogging.

Løping er en sport som krever relativt lite utstyr og kan bedrives nær sagt hvor som helst. Alt man trenger er gode løpesko og treningsklær. Men til tross for sine mange helsefordeler finnes det også risiko for skade i forbindelse med løping.

Her på klinikken jobber det en løpe coach som også er en dedikert ultraløper. Han vet eksakt hva som skal gjøres for for å kunne hjelpe akkurat det, om det er forebygging av løpeskader, eller du har fått løpeskader eller om du trenger råd og veiledning i forbindelse med ditt første 5 km, 10 km, 21 km, maraton eller ultraløp!

Ultraløper Cato Berger

Fot- og leggsmerter

Fot- og leggsmerter er vanlige symptomer som kan påvirke mennesker i ulike aldersgrupper.

Det er flere årsaker til fot- og leggsmerter, inkludert skader, overbelastning, betennelse, feil fotstilling, muskelspenninger eller underliggende medisinske tilstander.

Hyppigheten av fot- og leggsmerter varierer avhengig av årsaken og den spesifikke befolkningen som blir undersøkt. Generelt sett er fot- og leggsmerter vanlig blant idrettsutøvere, eldre voksne og personer som har stående eller belastende arbeid.

Manuell behandling kan være en effektiv tilnærming for å lindre smerter og forbedre funksjonen i fot og legg. Her er noen vanlige manuelle behandlingsmetoder som kan brukes:

 1. Massasje: Massasje kan bidra til å lindre muskelspenninger, forbedre blodsirkulasjonen og redusere smerte i foten og leggen. Dette kan gjøres ved hjelp av ulike teknikker som dyp vevsmassasje, tverrgående friksjon og triggerpunktterapi.

 2. Mobilisering og manipulasjon: Manuell terapeuter kan bruke spesifikke teknikker for å gjenopprette normal leddbevegelse og justere feilstillinger i fot og legg. Dette kan omfatte forsiktig leddmobilisering eller mer kraftige manipulasjoner av ankelen, foten eller tærne.

 3. Strekkøvelser: Manuell behandling kan inkludere veiledning og opplæring i spesifikke strekkøvelser for å forbedre fleksibiliteten, redusere muskelspenninger og øke stabiliteten i fot og legg. Dette kan bidra til å redusere smerte og forhindre fremtidige skader.

 4. Fascial Release: Fascia er det bindevevet som omslutter muskler, sener og ledd. Ved å bruke spesifikke teknikker kan manuell terapeut arbeide med å løsne stramme eller begrensede fascia i fot og legg for å forbedre bevegelsesområdet og lindre smerte.

 5. Tøyninger og styrketrening: Manuell terapi kan også involvere veiledning i tøyninger og styrketrening for å styrke muskler, forbedre stabilitet og forebygge skader i foten og leggen.

 

 Behandlingen vil variere avhengig av den spesifikke årsaken til smertene og individuelle faktorer.

I tillegg til manuell behandling kan andre behandlingsmetoder, som fysioterapi, medisiner, ortopediske hjelpemidler og livsstilsendringer, også være nyttige for å lindre fot- og leggsmerter og forbedre funksjonen.

Vi vil gi deg en grundig vurdering av fot- og leggsmertene dine, slik at vi kan hjelpe til med å bestemme den beste behandlingsplanen for ditt spesifikke tilfelle.

Fysioterapi
bottom of page